Pregătirea pentru sarcină
Fără îndoială, sarcina este un proces fiziologic natural al organismului dar cât de pregătit este un cuplu pentru aceastp etapă importantă în zilele noastre?
Din păcate, ritmul vieții, scăderea calității alimentelor, înrăutățirea situației ecologice, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali duce la apariția unor probleme, care afectează ulterior conceperea, sarcina, cursul nașterii și sănătatea copilului dumneavoastră.
Pentru a preveni o serie de posibile complicații, este necesar să planificați sarcina în mod conștient și din timp.
Pregătirea pregravid este un set de măsuri preventive menite să minimizeze riscurile în implementarea funcției de reproducere a unui cuplu căsătorit.
Ce include pregătirea pentru sarcină și când ar trebui să începeți să vă pregătiți?
1. Este necesar să începeți pregătirea cu cel puțin 3-6 luni înainte de concepție.
2. Îmbunătățirea regimului alimentar și a stilului de viață al soților.
Este recomandat să vă revizuiți alimentația și să includeți produse bogate în acizi grași polinesaturați, vitamin, minerale și să renunțați la obiceiurile proaste (alcool, fumat, etc). Un rol important este atribuit greutății corporale a soților, valorile indicelui de masă corporală pentru un adult sănătos ar fi între 18-25. Este de remarcat faptul că pentru o femeie care planifică o sarcină, este important să elimine atât excesul, cât și subponderea. De asemenea, este necesar să se respecte regimul de muncă și odihnă, un somn complet de 8 ore iar activitate fizică moderată este foarte importantă pentru sistemului endocrin.
– Vârsta recomandată pentru sarcină este între 19-35 ani.
– Respectarea intervalului intergestațional.
Perioada optimă pentru restabilirea corpului feminin după naștere este de 2 ani. După întreruperea sarcinii (spontană sau artificială), sarcină extrauterină – 6 luni.
-Este important ca femeile care se pregătesc să aibă un copil să înceapă sa ia suplimente pe bază de acid folic deoarece acesta ajută la dezvoltarea corectă a fătului și previne apariția malformațiilor la nivelul creierului sau măduvei spinării. De asemenea, este foarte important să se determine nivelul de vitamina D pentru prevenirea anumitor complicații ale sarcinii și dezvoltarea corectă intrauterină a fătului. Pentru bărbați, se recomandă administrarea suplimentară a microelementelor precum zinc și seleniu, care are un efect benefic efect asupra calității spermatozoizilor.
3. Vaccinarea
Conform standardelor internaționale, se recomandă vaccinarea împotriva rujeolei, rubeolei și varicelei cu cel puțin 3 luni înainte de concepție, dacă o femeie nu a fost vaccinată și dacă nu a avut infectia în antecedente și nu are anticorpi de tip IgG pozitivi.
4. Consulția primară
Consultaţia primară include: anamneza, un examen fizic (măsurarea înălțimii, greutății, calculul indicelui de masă corporală, măsurarea tensiunii arteriale, puls, evaluarea sistemului respirator, cardiovascular, digestiv, excretor, examinarea glanda tiroidă, glandele mamare).
Un control ginecologic include un examen bimanual, recoltarea frotiului ginecologic și citologic, cultura de secreții cu diagnosticare PCR pentru infecții sexual transmisibile, colposcopia colului uterin.
5. Analize de laborator:
-analiza generală a sângelui;
-grupa sanguină și factorul Rh al soților;
– analize de sânge pentru HIV, sifilis, hepatita B si C;
– determinarea nivelului de hormonilor glandei tiroide;
-TORCH-infecții (inclusiv determinarea Ig G la rujeolă, rubeolă, varicelă);
-determinarea glicemiei;
– determinarea nivelului de vitamina D;
6. Investigații suplimentare:
-ECG;
– radiografia cutiei toracice (a soților);
– Ecografia organelor bazinului mic, glandelor mamare, glandei tiroide;
7.Consultații medicale adăugătoare
În cazul dezvăluirii datelor despre prezența unor boli, pot fi necesare consultații ale specialiștilor: terapeut, urolog, cardiolog, infecționist, neurolog, endocrinolog etc.
8. Consilierea genetică înainte de sarcină este indicată pentru:
– anomalii cromozomiale și boli ereditare la unul sau ambii soți.
– două sau mai multe avorturi spontane la termen mic.
– prezența unui copil cu anomalii cromozomiale sau patologii congenitale.
-sarcina stopată din dezvoltare cu defecte cromozomiale fetale stabilite.
9. Infecții cu relevanță în sarcină
O serie de infecții au o importanță deosebită în timpul sarcinii deoarece pot duce la pierderea sarcinii și de asemenea la apariția unor malformații fetale. Este necesară diagnosticarea și tratarea infecțiilor cu transmitere sexuală, vizitele obligatorii la medicul stomatolog pentru tratamentul bolii parodontale și cariilor, tratamentul infecțiilor sistemului urinar (cistita, pielonefrită etc.), tratamentul patologiilor ORL (sinuzită, amigdalita cronică, faringită etc.).
10. O categorie separată este alcătuită din femeile cu patologii ginecologice existente (endometrioză, sindromul ovarelor polichistice, modificări inflamatorii ale organelor bazinului mic, boală cervicală, patologie endometrială, insuficiență în faza luteală, avort spontan recurent etc., unde sunt necesare cercetări suplimentare și măsuri terapeutice în contextul pregătirii preconcepţiei.
În concluzie, aș dori să remarc că printr-o abordare corectă a sarcinii dvs, urmând aceste recomandări, puteți reduce semnificativ numărul de complicații ale sarcinii și nașterii, ceea ce cu siguranță va avea un efect benefic asupra sănătății bebelușului nenăscut, deoarece prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul!
Vă dorim tuturor să simțiți bucuria de a fi părinte!
Autor: Tymchenko Karina, medic obstetrician-ginecolog