+373 22 81 11 81

Languages

Shopping cart

0 analize: 0.00 lei

Custom Search 1

Comunicat de presă „Sănătate pentru copiii instituționalizați”

Servicii medicale
Recepția
Registratura
Sala de proceduri
Medicul Consultant

Laboratoarele medicale „Invitro Diagnostics”, ”Medexpert”, „Eurolab”, „Clinica Sante” și „Micromed” în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) au totalizat realizarea inițiativei „Sănătate pentru copiii instituționalizați”.

În contextul Zilei Internaționale a Copilului, celebrată la 1 iunie, laboratoare medicale susmenționate au efectat gratuit analize medicale complexe, cu scop de screening, pentru toți copiii plasați în casele-internat, centrele de plasament temporar al copiilor și casele de tip familial din subordinea MMPSF.  Totodată, pentru copii plasați la Casa-internat din Hînceşti și la Casa-internat din Orhei au fost organizate spectacole de sărbătoare cu participarea actorilor păpuşari de la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” și Teatrului Municipal de Papusi „Guguță”.

Inițativa „Sănătate pentru copiii instituționalizați”, desfășurată împreună cu MMPSF a fost realizată la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale (fete), Hînceşti; Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi), Orhei; Centrul de plasament temporar al copiilor în situaţii de risc „Azimut”, Soroca; Centrul pentru copii cu cerinţe educative speciale „Speranţa”, Criuleni; Centrul de reabilitare şi protecţie socială a copiilor în situaţie de risc „Пламъче”, Taraclia și la casele de tip familial din zona de nord a Republicii Moldova.

În absolută premieră pentru casele de copii din Republica Moldova, prin utilizarea celor mai moderne tehnologii ale industriei de laborator, a fost evaluată starea de sănătate a copiilor aflați în plasament instituționalizat prin executarea analizelor medicale și investigațiilor de laborator de înaltă precizie și performanță. Rezultatele validate ale analizelor au fost remise către personalul medical al instituțiilor vizate pentru conduită și programe personnalizate de tratament al copiilor, după caz.

Reprezentantul MMPSF Vasile Croitoru, directorul noii Agenții Naționale pentru Asistență Socială  a apreciat parteneriatul inovativ cu laboratoarele medicale private: ”Este o acțiune de înaltă responsabilitate socială a sectorului privat, o investiție în prevenție și calitatea vieții copiilor instituționalizați. Rezultatele analizelor sunt importante pentru conduita și programele de tratament personalizat al acestor copii".

Boris Gîlca, doctor în ștințe medicale și directorul unui laborator medical privat, a menționat că ”fiecare copil, aflat sub o masură specială de protecție, are dreptul la servicii medicale de calitate, inclusiv acces la teste medicale preventive. Laboratoarele medicale private, care au participat la inițiativa ”Sănătate pentru copiii instituționalizați”, au executat teste medicale la 599 copii aflați în plasament instutuționalizat în sumă totală de 254285 lei. Testele medicale au inclus un pachet standart de 12 parametri vitali evaluați la fiecare copil. Totodată, copiilor aflați sub îngrijire medicală specială le-au fost executate probe suplimentare necesare, probe de înaltă încărcătură clinică și tehnologică”.

Reprezentanții laboratoarelor medicale private implicate au împărtășit experiența pozitivă acumulată în cadrul campaniei de prevenție și angajamentul pe termen lung de a executa analize medicale gratuite copiilor din casele-internat.

La conferință a fost prezentată și platforma de asociere a laboratoare medicale private din Republica Moldova în scopul parteneriatului interlaboratoare, menținerii unui dialog cooperant și transparent cu autoritățile, managementul calității și certificării în medicina de laborator, independenţei profesionale, spiritului de inițiativă cu implicarea în programele de responsabilitate socială corporativă și promovarea programelor de prevenție. Platforma este deschisă pentru toate laboratoarele medicale private care vor împărtăși aceleași obiective și valori.

 

Pentru alte detalii contactați Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei: presa@mmpsf.gov.md

Reprezentanții laboratoarelor medicale private: laboratoaremedicale@gmail.com