+373 22 81 11 81

Languages

Shopping cart

0 analize: 0.00 lei

Custom Search 1

Diagnosticul diferențial al chisturilor renale

Servicii medicale
Recepția
Registratura
Sala de proceduri
Medicul Consultant

Chistul renal este un termen generic, utilizat în mod obișnuit în descrierea oricărei leziuni renale cu conținut lichidian.

Terminologie

Chistul renal este uneori folosit ca termen de referință pentru :
      - chisturile epiteliale (imaginea 2)
      - chisturile sinusului renal (parapelvice / peripelvice)

Epidemiologie

Frecvența chisturilor renale crește odată cu vârsta și sunt prezente în aproximativ 40% din totalul persoanelor care au primit o scanare prin tomografie computerizată. Chisturile renale incidențiale sunt prezente la aproximativ 0,2% dintre pacienți, copii și adolescenți.

Chisturile sinusului renal reprezintă chisturi renale simple, localizate în sinusul renal.

Chisturile sinusurilor renale sunt benigne. Ele pot fi subdivizate în :

  • - chisturile parapelvice (imaginea 1): provin din parenchimul adiacent și se extind în sinusul renal
  • - chisturile peripelvice (imaginea 3): provin din sinusul renal și au o origine limfatică

 

- Chisturi parapelvice – sunt formațiuni chistice simple care se scufundă în sinusul renal din parenchimul renal adiacent. Acestea sunt de obicei simple, unilaterale și seamănă cu chistul cortical renal simplu la structura  morfologică. Chistul parapelvic poate provoca uneori comprimarea sistemului pelvi-caliceal care duce la hidronefroză. Ele pot, de asemenea, să imite hidronefroza, numită pseudohidonefroză.

- Chisturile peripelvice – aceste formațiuni sunt adesea bilaterale. Ele apar ca chisturi cu densitate fluidă care se apropie foarte mult de pelvis și infundibulă, rareori provoacă tulburări renale funcționale prin comprimare. Când sunt urmărite, ele rămân nemodificate. Acestea pot fi confundate cu hidronefroza pe imaginele tomografice native și ultrasonografia, dar în secvențele postcontrast diferențierea este evidentă.

Diagnosticul chisturilor renale se face prin urmatoare metode : Ecografie, Tomografie Computerizată și Rezonanță Magnetică Nucleară. Chisturile simple, necomplicate sunt diagnosticate cu succes prin Ecografie. În cazul chisturilor septate, care prezinta o vascularizare a septurilor prin Doppler este suspect pentru carcinomul renal si necesită monitorizarea în dinamică. Clasificarea Bosniak ar trebui utilizată numai în studiile prin Tomografie Computerizata, deoarece evaluarea calcificării este limitată la Rezonanță Magnetică Nucleară și Ecografie. Rezonanța Magnetică Nucleară poate ajuta la clarificarea chisturilor hemoragice suspectate la examenul ecografic și prin Tomografie Computerizată.
Leziunile chistice renale cu semne de contrastare în secvențele postcontrast sunt sugestive pentru neoplasme și ar trebui urmărite în dinamică.

Diagnostic diferențiat
Chisturile sinusului renal pot imita hidronefroza, dar imaginile tomografice vor demonstra un sistem de colectare normal sau îngustat / întins / deplasat (dar nu dilatat).

Tratamentul și prognosticul
Chisturile renale simple sunt de obicei asimptomatice, excepție fac chisturile gigantice care provoacă dureri de la efectul compresiv asupra structurilor adiacente. Chisturile gigante se pot rupe, provocând durere.

Chistul renal simptomatic poate fi aspirat, dar chisturile au o rată ridicată de recurență. Ablația alcoolică percutanata este practicată în cazul chisturilor simptomatice.

Investigațiile recomandate pot fi accesate la Centrul Medical MedExpert Cahul:

  1. 1. Rezonanţă magnetică nucleară a abdomenului  fără contrast -2200.00 MDL
  2. 2. Rezonanţă magnetică nucleară a abdomenului  cu contrast – 3600.00 MDL
  3. 3. Tomografia computerizată a abdomenului  fără contrast – 900.00 MDL
  4. 4. Ecografia organelor sistemului urinar (rinichii, glandele suprarenale) – 150.00 MDL

 

Date de Contact:
or.Cahul, str.Ștefan cel Mare și Sfînt, 27
tel: +373 299 800 33, +373 299 805 86
E-mail: cahul@medexpert.md
www.medexpert.md