+373 22 81 11 81

Languages

Shopping cart

0 analize: 0.00 lei

Custom Search 1

FEBRA GALBENĂ

Servicii medicale
Recepția
Registratura
Sala de proceduri
Medicul Consultant

Ce este Febra Galbenă?

Febra galbenă este o boală virală acută hemoragică transmisă de țânțarii infectați. Numele de „galben” provine de la posibilul icter cutanat a celor infectați.  Aproximativ 50% dintre persoanele infectate și atinse grav de maladie, care nu se tratează, decedează.

Expansiunea acestei boli este direct legată de înmulțirea țânțarilor-vector (probabil în legatură cu încălzirea globală) si adaptarea acestora la mediile urbane. Existența unei igiene precare (mai ales în zonele suburbane din Africa sau America de Sud) precum și „relaxarea” programelor de vaccinare duc deasemenea la proliferarea bolii.

Vaccinarea este principala măsură preventivă împotriva febrei galbene. Vaccinul este sigur, foarte eficace. O singură doză  este suficientă  pentru imunizare, fiind necesar administrarea acesteia cu 11 zile înaintea plecării în astfel de teritorii și deasemenea pentru a atinge eficacitea de 99% a vaccinului.

Eradicarea acestei boli este practic imposibilă datorită existenței unui enorm „rezervor” animal, permanența virusului la țânțari și transmiterea acestuia.

Cum putem fi contaminați?

Virusul febrei galbene este un arbovirus, a cărui principal vector s-a dovedit a fi țânțarul. Acesta transmite virusul de la o gazdă la alta, în principal maimuțelor, apoi de la maimuțe la om, iar mai apoi de la om la om. Acești țânțari se reproduc în general pe lângă casele oamenilor  sau în junglă.

Se estimează în fiecare an aproximativ 200.000 de cazuri de febră  galbenă și 30.000 de decese datorate acestei maladii, din care 90% se produc în Africa.

Numărul de cazuri de febră  galbenă  a crescut în ultimele 2 decenii datorită diminuării imunizării populației, despăduririlor, urbanizării, schimbărilor climatice dar și a schimbărilor climatice.

Perioada de incubație: 3-6 zile.

Lista țărilor unde se solicită vaccinarea contra Febrei Galbene

1. Angola                                                                                                 

2. Benin                                                                                                    

3. Burkina Faso                                                                                      

4. Burundi                                                                                               

5. Cameroon                                                                                           

6. Central African Republic                                                                 

7. Congo                                                                                                  

8. Cote d’ Ivoire                                                                                     

9. Democratic Republin of the Congo

10. French Guiana

11. Goban

12. Ghana   

13. Guinea- Bissau     

14. Liberia    

15. Mali     

16. Niger         

17. Rwanda       

18. Sao Tome and Principe   

19. Sierra Leone      

20. Togo                                                                       

Sfaturi utile:
1. Programați-vă pentru vaccinare pentru Febra galbenă (vaccinul se face cu cel puțin 11 zile înainte de plecare).
2. Consultați alergologul pentru a exclude reacțiile alergice în urma efectuării vaccinului (contraindicație absolută pentru efectuarea vaccinului este reacția alergică la albușul și gălbenușul de ou).
3. Vaccinarea contra Febrei galbene se va efectua cu alte vaccine în același timp doar că în zone diferite.
4. Dacă planificaţi o călătorie în străinătate, mai ales într-o ţară endemică, este important să luaţi în considerare toate riscurile persistente care vă pot afecta sănătatea, inclusiv expunerea la diferiţi vectori şi agenţi infecţioşi. Vaccinarea corectă înainte de o călătorie va reduce riscul îmbolnăvirii şi de răspândire a bolilor infecţioase.   
5. Înaintea călătoriei, obligator trebuie să vă informaţi de la medicul de familie, medicul infecţionist sau o altă persoană competentă privind riscul pentru boli infecţioase şi vaccinurile necesare pe care trebuie să le administraţi înainte de a  porni la drum.
6. De asemenea, pe lângă vaccinurile recomandate sau obligatorii pentru călători în dependenţă de zona geografică de destinaţie,  obligatoriu trebuie să aveţi administrate la zi şi toate vaccinările din cadrul Programului Naţional de Imunizări(PNI) al Republicii Moldova.
7. Luați cu D-vs Certificatul de vaccinare prin care se atestă că ați fost vaccinat împotriva Febrei galbene.    Multe din țările enumerate nu vă vor permite să intrați fără a avea Certificatul de vaccinare.
8. Când sunteți în țările în care Febra galbenă este prezentă respectați următoarele reguli: evitați țănțarii, purtați haine cu mâneca lungă și pantaloni lungi, în preajma corturilor și a ușilor folosiți plase anti-țânțari.
 

Centrul medical MedExpert vă propune cel mai sigur vaccin contra Febrei galbene

       Programare și informați la telefon 0 22 811181 

       Medexpert Vă dorește călătorie plăcută!