+373 22 81 11 81

Languages

Shopping cart

0 analize: 0.00 lei

Custom Search 1

Ficat

Servicii medicale
Recepția
Registratura
Sala de proceduri
Medicul Consultant

”Ficatul este unul dintre cele mai mari și importante organele din organismul uman, fiind activ implicat într-o mare varietate de procese vitale. Fiind cel mai mare organ  solid din corp, ficatul este format din milioane de celule hepatice, denumite hepatocite, și la adulți are o greutate de aproximativ 1,3 - 1,8 kg. Acesta are peste 500 de funcții complexe, printre care următoarele:

1) Funcţia de stocare a sângelui. Sistemul vascular hepatic poate  stoca până la jumătate de litru de sânge, iar în condiţii patologice acest volum poate creşte până la 1,5 litri. Ficatul este un organ mare (2,5 % din greutatea corpului la adult) care este capabil să acţioneze ca un rezervor de sânge şi să ofere spre circulaţie acest volum de sânge când situaţia o cere (şoc hipovolemic).

2) Funcţia de filtrare şi purificare a sângelui se datorează macrofagelor din capilarele sinusoide. Aceste macrofage hepatice mai sunt denumite celule Kupffer  şi vor fagocita orice particulă străină  care ajunge din intestin în sânge (bacterii).

3) Ficatul mai intervine şi în inactivarea unor substanţe toxice – medicamente sau hormoni. La nivelul ficatului aceste substanţe suferă procese chimice (de oxidare, reducere sau hidroliză). Unele enzime ce intervin în metabolizarea acestor substanţe pot fi secretate în cantitate mai mare în timp – cum este cazul enzimei alcool-dehidrogenaza care va fi secretată în cantităţi mai mari în consumul cronic de alcool etilic.

4) Funcţia metabolică a ficatului. Ficatul are un rol esenţial în metabolismul glucidelor, proteinelor sau al lipidelor. La o persoană de 70 de kg, ficatul formează în fiecare zi aproximativ 10 - 12 g de proteine (în condiţii normale). De asemenea, în metabolismul lipidic, acesta îndepărtează din circulaţie chilomicronii (grăsimile absorbite în urma digestiei). Hepatocitele sintetizează cantităţi mai de VLDL (lipoproteine) şi transformă glucidele în proteine sau lipide când este necesar.

5) Ficatul mai reprezintă şi un depozit pentru minerale sau vitamine, în special vitamina B 12. Cantitatea de vitamină B 12 depozitată în ficat ar putea acoperi necesităţile organismului (formarea de globule roşii) pentru o perioadă de 1 – 2 ani în condiţii de carenţă.

6) Funcţia secretorie şi excretorie a ficatului. Produsul de secreţie al ficatului este bila, pe care o elimină în căile biliare. Pe lângă bilă, acesta mai elimină colesterol sau metale grele. Bila este secretată continuu de către ficat şi este depozitată în vezica biliară de unde va fi eliminată în timpul digestiei pentru a emulsiona lipidele. “

#EliminateHepatitis #FindTheMissingMillions #WorldHepatitisDay #MedExpert