+373 22 81 11 81

Languages

Shopping cart

0 analize: 0.00 lei

Custom Search 1

Investigația prin Rezonanța Magnetică

Servicii medicale
Recepția
Registratura
Sala de proceduri
Medicul Consultant

Ce reprezintă investigația prin Rezonanța Magnetică?

  Sinonime: Tomografia prin Rezonanţa Magnetică și Rezonanţa Magnetică Nucleară.

  Investigația prin Rezonanţă Magnetică este o metodă de imagistică medicală, neirandiantă și neinvazivă, folosită pentru a vizualiza organele corpului uman. Rezonanţa Magnetică permite examinarea în trei planuri, asigură un contrast excelent dintre diferite tipuri de ţesuturi, net superior comparativ cu alte metode de diagnostic medical, devenind  metoda de elecție în examenul imagistic cerebral, vertebro-medular, musculoscheletal, cardiovascular şi abdomeno-pelvin.

  Spre deosebire de Tomografia Computerizată care foloseşte radiaţia ionizantă, scanerele IRM utilizează câmpuri magnetice puternice, unde radio și gradienți de câmp pentru a forma imagini ale corpului.

  Când un pacient este amplasat în magnetul unui sistem de Rezonanţă Magnetică, are loc magnetizarea nucleelor de hidrogen din apa corpului uman (apa reprezintă aproximativ 60-80% din greutatea corpului, în dependent de vârstă), care este responsabilă pentru aplicabilitatea IRM în medicină. Deoarece conținutul de apă variază în diferite țesuturi și organe, multe patologii au ca rezultat schimbări în conținutul ei. Aceste semnale sunt recepționate de un computator care le analizează și le convertește într-o imagine bidimensională (2D)  sau tridimensională (3D), cu ajutorul unei formule matematice. Aceaste imagini apar pe un monitor, unde pot fi analizate de către medicul radiolog.

  În unele cazuri este necesară administrarea unei substanțe de contrast care mărește contrastul natural al organelor interne și al vaselor sanguine permițând o vizualizare mai exactă. Nu este o examinare contraindicată persoanelor alergice, deoarece, spre deosebire de Tomografia Computerizată, în care se utilizează substanța de contrast iodată, substanța de contrast paramagnetică utilizată în IRM practic nu provoacă alergii.

 

Istoria dezvoltării metodei de Imagistică prin Rezonanţa Magnetică

  Dezvoltarea metodei de Imagistică prin Rezonanţa Magnetică este corelat cu Premiul Nobel pentru Fizică din 1952 acordat savanților Felix Bloch si Edward Purcell care au descoperit independent unul de altul fenomenul de rezonanţă magnetică. Astfel aceşti doi savanţi au propus utilizarea rezonanţei magnetice în domeniul imagisticii medicale. Primele prototipuri de Rezonanţă Magnetică au fost asamblate în anii 60 ai secolului trecut.

  În anul 1973 savantul american Paul Lauterbur a demonstrat primele imagini obţinute prin Rezonanţa Magnetică. În anul 1977 Sir Peter Mansfield a fost primul savant care a demonstrat imagini clinice prin Rezonanţa Magnetică folosind gradienţii de câmp magnetic şi a elaborat tehnica de imagistică EPI (echo-planar imaging) care este prima metodă ultrarapidă de Rezonanţă Magnetică folosită până în prezent. Pentru aportul lor în domeniul Imagisticii prin RMN a organelor interne a organismului uman Paul Lauterbur şi Sir Peter Mansfield au primit în anul 2003 Premiul Nobel în Medicină şi Fiziologie.

 

 

 Pentru mai multe detalii:

or. Cahul, str.Ștefan cel Mare și Sfînt, 27

tel: +373 299 800 33, 0 299 805 86

Site: www.medexpert.md