Glanda mamară, sfaturi utile de la un specialist

Glanda mamara , sfaturi utile de la un specialist în domeniu

Una din opt femei va face cancer de sân la un moment dat în viață. Este o afirmație reală și asumată de specialiștii în domeniu. Cancerul de sân apare atunci când celulele cresc și se divid într-un mod necontrolat, creând o masă de țesut numită tumoare. Semnele cancerului de sân pot include simțirea unui nod în sân, experimentarea unei schimbări în dimensiunea sânului și observarea unor modificări ale pielii de pe sâni. Un diagnostic de cancer mamar nu este niciodată ușor de înțeles și acceptat de femeie. Diagnosticul și tratamentul timpuriu al acestei afecțiuni, măresc șansele de vindecare.

Unii factori de risc, cum ar fi istoricul familial, nu pot fi modificați. Cu toate acestea, există schimbări în stilul de viață pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul. În calitate de specialist în domeniu cu o experiență de peste 30 ani, vin cu câteva recomandări:

    • Dacă observați orice modificări la nivelul sânilor dvs., cum ar fi un nou nodul sau modificări ale pielii, consultați-vă medicul. De asemenea, întrebați-vă medicul când să începeți mamografiile și alte examinări pe baza istoricului dumneavoastră personal.
    • Fiți activi fizic. Majoritatea adulților ar trebui să urmărească cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobă moderată sau 75 de minute de activitate aerobă viguroasă pe săptămână, plus antrenament de forță de cel puțin două ori pe săptămână.
    • Alăptați. Alăptarea ar putea juca un rol în prevenirea cancerului de sân. Cu cât alăptați mai mult timp, cu atât efectul protector este mai mare.
    • Limitați terapia hormonală postmenopauză. Terapia hormonală combinată poate crește riscul de cancer de sân. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile terapiei hormonale. S-ar putea să vă puteți gestiona simptomele cu terapii și medicamente nonhormonale. Dacă decideți că beneficiile terapiei hormonale pe termen scurt depășesc riscurile, utilizați cea mai mică doză care funcționează pentru dvs. și continuați să solicitați medicului dumneavoastră să monitorizeze durata de timp în care luați hormoni.
    • Aflați istoricul medical al familiei dvs. Este posibil să aveți un risc crescut de cancer de sân dacă aveți o mamă sau o soră care a dezvoltat cancer de sân sau ovarian (în special la o vârstă fragedă) sau dacă aveți mai mulți membri ai familiei (inclusiv bărbați) care au dezvoltat cancer de sân, ovarian sau prostată. Un medic genetic vă poate ajuta să înțelegeți istoricul familial al bolii.

           Vă sugerez :

  • Practicați  un  consult regulat la specialist  pentru  siguranța  vieții;
  • Urmați recomandările doctorului;
  • Efectuați acele investigații simple, nedureroase și rapide cum ar fi: ecografia mamară și mamografia pentru a preveni maladia.

Prevenția cancerului de sân îmbunătățește confortul și calitatatea vieții dumneavoastră.

Autor: Dr. Prepelița Diana, mamolog, doctor în științe medicale

Pachete și Promoții

Ultimele știri

Vrei să primești comunicări prin partea noastră?

Programează-te

Analize de laborator

Servicii imagistice

Consultații specialiști

Programările efectuate pentru consultații medicale și servicii imagistice se realizează cu cel puțin 72 ore înaintea datei programate!