Vitamina D și tot ce trebuie să știi despre rolul ei în organism

Vitamina D este atât un nutrient pe care îl mâncăm, cât și un hormon pe care corpul nostru îl produce. Este o vitamină solubilă în grăsimi despre care se știe de mult timp că ajută organismul să absoarbă și să rețină calciul și fosforul; ambele sunt critice pentru construirea osului. De asemenea, studiile de laborator arată că vitamina D poate reduce creșterea celulelor canceroase, poate ajuta la controlul infecțiilor și poate reduce inflamația. Multe dintre organele și țesuturile corpului au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugerează roluri importante dincolo de sănătatea oaselor, iar oamenii de știință studiază în mod activ alte funcții posibile.

Vitamina D este produsă de organismul uman în mod natural când pielea este expusă la soare. De asemenea se găsește în alimente: pește, ouă și lactate.

Suplimente de vitamina D se găsesc în două forme diferite: vitamina D2 și vitamina D3. Vitamina D2 este obținută din plante și se găsește în alimente fortificate și în unele suplimente. Vitamina D3 este produsă în mod natural de corpul uman și se găsește în alimentele de origine animală.

Deficitul de vitamina D poate apărea din cauza unei lipse în alimentare, a unei absorbții slabe sau a nevoii metabolice de cantități mai mari. Poate apărea o deficiență atunci când nu se întrebuințează prin mâncare și nu se expune suficient la soare. Persoanele care nu tolerează sau nu mănâncă lapte, ouă și pește, cum ar fi cei cu intoleranță la lactoză sau care urmează o dietă vegană, prezintă un risc mai mare de a avea o deficiență.

La copii, deficitul de vitamina D se manifestă prin rahitism, o boală caracterizată prin incapacitatea țesutului osos de a se mineraliza corespunzător, rezultând oase moi și deformări ale scheletului. Rahitismul sever poate provoca întârziere în dezvoltare, convulsii, cardiomiopatie și anomalii dentare.

Concentrația serica de 25(OH)D este în prezent principalul indicator al stării acesteia în organism. De obicei, analiza este însoțită de efectuarea altor teste, cum ar fi dozarea de calciu, fosfor, parathormon și fosfataza alcalină în sânge.

Testul se recomandă persoanelor susceptibile la deficiența de vitamina D prin expunere redusă la lumina soarelui sau aport redus vitaminic: vârstnici, femei si copii care stau în casă sau care poartă îmbrăcăminte care acoperă întregul corp și fața, persoane spitalizate, persoane care au suferit o fractură de șold sau fracturi repetate după traumatisme ușoare.

Deoarece alimentele oferă o gamă largă de nutrienți și alte componente care au beneficii pentru sănătate, nevoile nutriționale ar trebui satisfăcute în primul rând prin alimente. În unele cazuri, alimentele fortificate și suplimentele alimentare sunt utile atunci când nu este posibil altfel să satisfacă nevoile pentru unul sau mai mulți nutrienți.

 

Surse de informație:

https://www.harvard.edu/

https://ods.od.nih.gov/

Pachete și Promoții

Ultimele știri

Vrei să primești comunicări prin partea noastră?

Programează-te

Analize de laborator

Servicii imagistice

Consultații specialiști

Programările efectuate pentru consultații medicale și servicii imagistice se realizează cu cel puțin 72 ore înaintea datei programate!