Afecțiuni benigne ale sânilor – mastoza fibrochistică și chisturile mamare: cauze, manifestări clinice, diagnostic și opțiuni de tratament

Te îngrijorează durerile surde resimțite la nivelul sânilor, umflături la sâni, sensibilitate sporită a acestora – simptome clinic apărute În preajma menstruației? Este posibil să suferi de mastoză fibrochistică, o afecțiune benignă des întâlnită la femei, ce poate afecta unul sau ambii sâni. Aceste manifestări clinice sunt mai evidente înainte de mensis și diferă de la un ciclu menstrual la altul. Însă pentru siguranța ta, e bine să primești un diagnostic corect de la un medic specialist, expert în domeniul dat.
Ce este mastoza fibrochistică?
– MFC are diferite denumiri precum: mastopatie fibrochistica, displazie mamară, mastoză chistică. MFC se consideră cea mai frecventă modificare benignă a țesutului mamar. Aceste modificări în sine nu sunt considerate patologice, iar unele femei nu prezintă nici un disconfort.
De ce apare mastoza fibrochistică?
– MFC apare la aproximativ 60% dintre femei, cel mai frecvent între 35 și 50 ani și are o evoluție influențată de variațiile hormonilor sexuali. La menopauză MFC involuează fiziologic, se reduce. Mecanismul de declanșare a mastopatiei fibrochistice nu este pe deplin cunoscut, însă se știe că modificările fibrochistice ale sânilor sunt cauzate de niveluri fluctuante ale hormonilor ovarieni, în special datorate unui hiperestrogenism.
Cum se manifestă MFC și care sunt cele mai frecvente simptome?
– Durere (mastodinie) și sensibilitate la nivelul sânilor. Această durere se accentuează in perioada premenstruală cu o diminuare sau dispariție după mensis. Cu vârstă, în perioada menopauzala aceste simptome dispar in totalmente;
– Consistență crescută și neregulată (nodulară) a țesutului mamar, difuză sau pe o porțiune, mai evidentă la nivelul cadranelor superio – extern, cu precădere premenstrual;
– Sensație de greutate a glandelor mamare;
– Creșterea în volum a sânilor;
– Umflături la nivelul sânilor ( noduli mamari), apar in relație cu modificările hormonale caracteristice ciclului menstrual.
Dacă discutăm despre chisturi mamare – acestea sunt niște formațiuni cu perete propriu, rotunde, pline cu lichid, ce se dezvoltă din propriul țesut mamar. Chisturile de san se pot prezenta că formațiuni solitare sau ca grupuri de mici chisturi unilaterale sau
bilaterale. Chisturile mamare odată apărute nu dispar. Ele pot să crească sau să scadă. Creșterea unui chist poate fi însoțită de disconfort semnificativ. Atunci el devine brusc palpabil și dureros.
Cum depistezi mastopatia fibrochistică și cum sunt diagnosticate chisturile de sân?
La ora actuală sunt câteva metode clinice și radioimagistice necesare pentru a confirma diagnosticul de mastopatie fibrochistica și chist mamar simplu și care să excludă diagnostic de cancer:
Examen medical ( examinarea clinică a sânilor) efectuat de specialist reprezintă primul pas in evaluarea oricăror simptome apărute. Dar totuși, medicul nu poate defini diagnosticul doar prin palpare, de aceea se utilizează metode imagistice avansate pentru detectarea acestor formațiuni.
Pentru diagnosticul mastopatiei fibrochistice sunt necesare: ecografia mamara și se practică la următoarea categorie de femei:
  • că examen de prima intenție la femei sub 40 ani;
  • la femei însărcinate/ care alăptează;
  • în cazul sânilor denși, unde sensibilitatea mamografiei scade sau adjuvant în cazul unor modificări mamografice.
Mamografia la femeile peste 40 ani
Sonoelastografia mamară ( elastografia sânilor) ajută medicul la diferențierea leziunilor benigne de cele maligne.
Când vorbim despre diagnosticarea chisturillor de sân ne referim la acele metode discutate mai sus – ecografia și mamografia.
In funcție de aspectul chistului la ecografie, se clasifică în:
– Chist simplu cu conținut lichidian, fără vase în interior sau în pereți. Este un chist benign.
– Chist complicat și chist complex sunt cele mai periculoase și cu un potențial sporit malign.
Cum se tratează MFC și chisturile mamare?
  •  mastopatia fibrochistica și chisturile mici se supraveghează, și se supun unui control periodic;
  •  la chisturile voluminoase pentru diagnostic și pentru atenuarea sindromului algic prin evacuarea conținutului chistic se practică puncția aspirativa cu ac fin cu o examinarea citologică ulterioară. Dacă aspiratul din chist este sangvinolent sau chistul nu dispare după procedeul dat, se recomandă intervenție chirurgicală cu examenul histologic;
  •  chisturile complexe și complicate se supun unei puncții biopsii sau tratamentului chirurgical cu examinarea morfopatologia obligatorie.
Centrul Medical Medexpet oferă femeilor:
  • Un consult la specialist mamolog ( examinarea clinică);
  • Investigații imagistice de înaltă performanță;
  •  Stabilirea unui diagnostic;
  •  La prezența formațiunilor atât cu conținut lichid, dar și solid este posibilă efectuarea puncției aspirație cu ac fin, evacuarea conținutului chistic și o examinare citologică;
  •  Monitorizarea procesului;
  •  Recomandări ulterioare de conduită și tratament medicamentos;
  •  Investigații privind statutul hormonal, markeri tumorali.
Aș dori că să inițiem pentru viitor discuții, legate cu subiectul patologiei glandelor mamare.
Cuvinte – cheie ar fi:
Forma. Configurare. Sân îngrijit și sănătos. Maladie de sân. Factorii de risc. Metode de diagnostic. Tratament.
Dacă te confrunți cu simptome clinice ce te îngrijorează – nu le ignora! Consultă un specialist pentru a îmbunătăți confortul și calitatea vieții!
Autor: Prepelița Diana, mamolog, doctor în științe medicale

Pachete și Promoții

Ultimele știri

Vrei să primești comunicări prin partea noastră?

Programează-te

Analize de laborator

Servicii imagistice

Consultații specialiști

Programările efectuate pentru consultații medicale și servicii imagistice se realizează cu cel puțin 72 ore înaintea datei programate!