Diferența dintre Tomografia computerizată și Rezonanța Magnetică Nucleară

Pentru diagnosticarea sau confirmarea unor patologii se impune realizarea unor investigații complementare analizelor de sânge, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizată (CT) sau Rezonanţa Magnetică (RM). Acestea folosesc tehnici diferite pentru achiziția imaginilor: absorbția radiațiilor X pentru Tomografia Computerizată și campul magnetic pentru Rezonanța Magnetică.

CT versus RMN
CT-urile sunt mai utilizate pe scară largă decât RMN-urile și sunt de obicei mai puțin costisitoare.
Totuși, RMN-urile sunt considerate superioare în ceea ce privește detaliile imaginii. Cea mai notabilă diferență este că scanările CT utilizează raze X, în timp ce RMN-urile nu.

Riscuri
Ambele scanări CT și RMN prezintă unele riscuri atunci când sunt utilizate.

Riscurile scanării CT includ:
• nu este recomandată mamelor însarcinate;
• o doză foarte mică de radiații controlată;
• o reacție potențială la utilizarea substanțelor de contrast.

Riscurile RMN includ:
• posibile reacții la metale datorate magnetului;
• zgomote puternice de la aparat care pot cauza probleme de auz;
• creșterea temperaturii corpului în timpul RMN-urilor lungi;
• claustrofobie.

Este indicat să consultați un medic înainte de un RMN dacă aveți implanturi, inclusiv:
• articulații artificiale;
• implanturi metalice;
• by-pass;
• un stimulator cardiac.

Beneficii
Atât RMN-urile, cât și scanările CT pot vizualiza structurile interne ale corpului. Cu toate acestea, o scanare CT este mai rapidă și poate oferi imagini ale țesuturilor, organelor și structurii scheletice.
Un RMN este foarte abil în capturarea imaginilor care îi ajută pe medici să stabilească dacă există țesuturi anormale în corp. RMN-urile sunt mai detaliate în imaginile lor.
Alegerea între o scanare RMN și CT
Cel mai probabil, medicul dumneavoastră vă va oferi o recomandare pe baza simptomelor dvs., dacă ar trebui să faceți o RMN sau o scanare CT.
Dacă aveți nevoie de o imagine mai detaliată a țesuturilor moi, ligamentelor sau organelor, medicul dumneavoastră vă va sugera în mod obișnuit un RMN.

Atât scanările CT, cât și scanările RMN prezintă un risc relativ scăzut. Ambele oferă informații importante pentru a vă ajuta medicul să diagnosticheze corect afecțiuni specifice. Alegerea dintre acestea două se face de către medic, în funcţie de simptome sau alte descoperiri paraclinice.

 

Pentru informatii în legătură cu costurile serviciilor de Imagistică prin Rezonanța Magnetică și Tomografie Computerizată, vă rugăm să vizitați pagina serviciului Imagistică.

Pachete și Promoții

Ultimele știri

Vrei să primești comunicări prin partea noastră?

Programează-te

Analize de laborator

Servicii imagistice

Consultații specialiști

Programările efectuate pentru consultații medicale și servicii imagistice se realizează cu cel puțin 72 ore înaintea datei programate!