MedExpert oferă vaccinarea contra Febrei galbene
Febra galbenă (YF) este o boală transmisă de țânțari endemică în părți din Africa sub-sahariană și din America de Sud tropicală. Deși majoritatea pacienților sunt asimptomatici, aproximativ 15% dezvoltă boală severă, cu o rată a letalității raportate de 20% până la 60%.
Vaccinul împotriva febrei galbene este un preparat cu virus viu atenuat, care este extrem de eficient în protectejarea persoanelor vaccinate. Acest vaccin este indicat pentru utilizare călătorilor care merg în zone cu febră galbenă îndemică și poate fi necesar pentru intrarea în unele țări.
Este necesară doar o singură doză de vaccin. Se recomandă o doză de rapel după un interval de 10 ani pentru cei care au primit prima doză în timp ce erau infectați cu HIV sau în timpul sarcinii. În caz contrar, rapelurile nu sunt recomandate în general, dar, în funcție de destinație, pot fi necesare o dată la 10 ani, deși marea majoritate a persoanelor își păstrează imunitatea cu mult peste 10 ani.
Copiii mai mici de 6 luni par să aibă cel mai mare risc de reacții neurotrope severe, iar vaccinul este contraindicat la această grupă de vârstă. Alte contraindicații includ hipersensibilitatea anafilactică la ouă și stările imunocompromise. Dacă este posibil, vaccinarea sugarilor trebuie amânată până la vârsta de 9 luni. Sarcina nu este considerată o contraindicație absolută; cu toate acestea, se recomandă ca administrarea vaccinului să fie amânată după sarcină, dacă este posibil.
Reacțiile adverse (febră, dureri și dureri, înroșire sau umflături la locul injecției) apar la până la 25% dintre cei vaccinați.
Dacă vă pregătiți pentru a vizita una din țările exotice neapărat veți avea nevoie de vaccin contra Febrei galbene. Aceste țări sunt: Benin, Nigeria, Brazilia, Burkina Faso, Republica Central Africană, Columbia, Ghana, Ruanda, Ecuador, Guyana, Senegal, Guyana franceză, Camerun, Togo, Peru, Congo, Coasta de Fildeş, Venezuela, Liberia, Zair, Mali, Bolivia, etc.
Sfaturi utile:
- Programați-vă pentru vaccinare pentru Febra galbenă (vaccinul se face cu cel puțin 11 zile înainte de plecare).
- Consultați alergologul pentru a exclude reacțiile alergice în urma efectuării vaccinului (contraindicație absolută pentru efectuarea vaccinului este reacția alergică la albușul și gălbenușul de ou). Consultația alergologului este disponibilă la Chișinău: Policlinica MedExpert de pe str Gheorghe Asachi 62/3. Consultația se va face cu o zi/două înainte de ziua vaccinării sau chiar în aceiași zi.
- Cereți de la medical alergolog certificate, care confirmă că puteți efectua vaccin contra febrei galbene.
- Timp de 3-4 zile monitorizați temperatura și tensiunea arterială, incluziv și în ziua de vaccinare.
- Cu 24 ore înaintea vaccinării, excludeți alcoolul și cafeaua.
- Cu o lună înainte de vaccinare contra febrei galbene, și cu o lună după efectuarea vaccinării nu se vor face alte tipuri de vaccini.
- Dacă este necesar în timpul apropiat de a efectua alt tip de vaccin, se va face peste o oră după vaccinarea împotriva febrei galbene.
- Faceți vaccinul pentru a preveni Febra galbenă. Vaccinul este eficient împotriva Febrei galbene pentru cel puțin 10 ani, după aceea veți avea nevoie de un nou vaccin.
- Luați cu Dvs certificatul de vaccinare prin care se atestă că ați fost vaccinat împotriva Febrei galbene. Multe din țările enumerate nu vă vor permite să intrați fără a avea Certificatul de vaccinare.
- Cînd sunteți în țările în care Febra galbenă este prezentă respectați următoarele reguli: evitați țănțarii, purtați haine cu mîneca lungă și pantaloni lungi,în preajma corturilor și a ușilor folosiți plase anti-țînțari.
MedExpert este unicul centru medical din Republica Moldova unde puteți administra vaccinul contra Febrei galbene.